Гурло Николай Васильевич (1914–1980)

Буду признателен за предоставленную информацию о художнике. Куплю оригиналы плакатов Гурло Н. В.

GurloСоветский и белорусский художник-график, карикатурист, плакатист. Член Союза художников БССР (с 1956).

Николай Васильевич Гурло родился в городе Каменское на Украине. Учился заочно в Московском полиграфическом институте (1938–1941). Участник партизанского движения в годы Великой Отечественной войны. После войны жил и работал в Белоруссии. Награжден орденом Красной Звезды и медалями. Работал как книжный оформитель и иллюстратор. На страницах белорусских газет и журналов, особенно в «Вожыке», на протяжении 30 лет систематически помещаются его сатирические рисунки.

В 1960–80-х годах активно сотрудничал с белорусским объединением Агитплакат, став одним из ведущих его авторов. Создал большое количество выразительных сатирических плакатов в которых остро критиковал пьяниц, бракоделов, взяточничников, казнокрадов, прогульщиков и т. п.

Николай Гурло – автор плакатов: «Была своечасова прынята пастанова, але няма каровам цяпла ад пастановы» (1969), «Маленькія зярняты» (1971), «У гэтага касцюма адна хвароба – яго пашыли бракаробы!» (1976), «Дапрацуй минутку!» (1976), «Здаўна гультайскія натуры даўгія любяць перакуры, а перакур такі штодня – прагулу зрыўшчыку радня!» (1976), Ляціць ён зблізку і здалля, аматар доўгага рубля. бо ў старшыні таго калгаса нібы сваёю стала каса (1978), «Аберагайце родную прыроду: яна крыніца шчасця для народа, суровыя прымайце меры да ворагаў яе – да браканьераў!» (1978), «Ён украў, здаецца, дробязь, а калі так кожны зробіць, дык, урэшце, акурат на мільёны будзе страт!» (1977), «Гатоў прадаць свае пантофлі, каб раздабыць гарэлкі кроплю,а тая кропка, як пагроза, сям'і прыносіць гора-слезы!» (1978), «Працуе калектыў самааддана, вялікія ў яго заўседы планы. Вядома, тут няма чаго рабіць, прагульшчыку, ўто любяць лынды біць!» (1977), ««Пераканаўчыя» словы начальнічкай мовы» (1980), «Да спорта ён ахвочы... ды толькі ў час рабочы!» (1980).

Известны и его плакаты посвящённые международной политике: «Не давайце ходу погані гэтай – будзьце пільнымі людзі свету!» (1964), ««Свабодны свет» агонь свабоды гатоў заліць крывёй народаў» (1967), «Амерыканскі таран...» (1967), «Спраўляе хунта баль крывавы і чыніць лютыя расправы. Адно забойцы не ўлічылі: не задушыць свабоду Чылі!» (1973), «Да злёз на кожнай сустрэчы крычыць за правы чалавечы, бо дома яму недарэчы гэты правы чалавечы» (1978).